Povratak

Ptici viri izmet iz kloake | Upala želuca i crijeva (gastritis i enteritis) i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Kod ženka Fišera već neko vrijeme ima od kako sam primjetio da ptica otežano prazni crijeva. Ptica normalno jede, nepromijenjenog je ponašanja, apetita, ali leti po volijeri s fecesom u obliku malo debljeg končića koji joj viri iz kloake, i na kraju ga zakači na šetaljci  tako da je šetaljka sva prljava od izmeta. Ono što sam primjetio još je to da je prestala da nosi jaja, tako da je ova sezona bez jaja. Kod mužijaka s kojim je ona u paru nisam primjetio nikakve promjene. Molim Vas da mi date savjet kako da pticu izliječim?
Hvala i pozdrav,
Slobodan

O: Kod sobnih ptica su najčešće bolesti probavnog i dišnog sustava, ali je problem što ptice nastoje što duže prikrivati bolesno stanje. Vlasnik obično uoči znakove kad je bolest već uznapredovala.

Od probavnih bolesti najčešće su upale želuca i crijeva (gastritis i enteritis).

Uzrok upale crijeva može biti davanje većih količina zelene vlažne hrane (salata, špinat i sl.), slatkiša i slatkog voća, nečista voda i prevelike količine hrane, kupanje u hladnoj vodi, boravak u hladnom prostoru ili na propuhu, nedostatak pijeska i kamenčića (ili grita) i hranjenje nesušenim, svježim sjemenkama.

Navedeni uzorci brzo dovode do gubitka apetita i proljeva. Izmet je u početku kašast ili tekuć sa sluzi tamno zelene boje, s primjesama krvi. Tekući  izmet zaprlja i slijepi  perje oko anusa. Ptice su apatične, nakostriešenog perja, obješenih krila i repa, pojačano žeđaju, a ponekad povraćaju. Kod dužeg trajanja bolesti ptica mršavi, grudna kost joj je ispupčena, a trbuh usukan, crven ili plav i kroz njega se naziru upaljena crijeva. U težim slučajevima ptice naglo uginu.

Uz liječenje, treba ukloniti one čimbenike okoline koji su mogli biti uzrok nastanku bolesti, dati im  dijetalnu hranu  i omogućiti mirovanje i toplinu. Dijetalna hranu za ptice je dvopek, keks, ljuštena zob, zobene pahuljice i sjeme maka. Osim toga,  papigama koji imaju gastroeneritis dobro je davati i suhe usitnjene borovnice, pomiješane sa kuhanom mrkvom ili drugom mekanom hranom i komadići čokolade za kuhanje. Umjesto vode za piće može se dati  čaj od kamilice, suhih borovnica i sluz kuhane riže ili zobi. Ako se javi jači proljev, treba datii sredstva za zatvaranje. U tu svrhu malim, sobnim pticama možemo dati 3-4 kapljice otopine taninske kiseline ili isto toliko 2% otopine alauna. Za suzbijanje patoloških bakterija u želucu i crijevima koristimo sulfonamide i antibiotike.

Osim toga, naveli ste da je ptica prestala nesti jaja, a uzroci tome mogu biti različiti. U nekim slučajevima radi se o upali jajovoda, iscrpljenosti poslije više uzastopnih ležanja, uznemiravanje, razne bolesti i deficitarna prehrana. Snažne, zdrave i pravilno hranjene ženkice nikada ne pate od ovih poremećaja.

Kao preventivu treba ženkicama bar 7 dana prije parenja davati  obilno raznovrsnu hranu, naročito bogatu bjelančevinama, mineralima i vitaminima. Takva hrana za sobne ptice uključuje različite sjemenke, zelenu hranu (špinat, salata, mrkva, list maslačka), kuhana kokošja jaja i mekana jajčana hrana i voće. Kalcij im nadoknađujemo davanjem gotovih  vitaminsko-mineralnih proizvoda, pijeska, sipinom kosti, gritom ili sitno stucanim suhim ljuskama kuhanog kokošjeg jajeta.

O toj problematici je pisala i kolegica Zdravka Rumiha, dr.med.vet., pod naslovom Prepoznavanje bolesnog stanja papige / Važnost pravilne prehrane za zdravlje ptica.

Nadam se da će Vam ove informacije korisititi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr